Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014

Εσύ, φίλη μου, πέθανες







Δυο πρόσωπα που αναφέρονται στον Ιερό Γάμο, η Β. και ο Γ.Γ. διατηρούσαν αλληλογραφία με τη Σοφία. Ζούσαν στο εξωτερικό και απο ότι φαίνεται είχαν μια πολύ εκλεπτυσμένη και βαθιά επικοινωνία με τη Σοφία. Αναφέρεται επίσης πως υπήρχαν σκέψεις για κάποια συνεργασία μεταξύ τους. Το παρακάτω συγκινητικό απόσπασμα είναι απο γράμμα του Β.Β. προς τη Σοφία. 




«Καταλαβαίνω και νιώθω τις μεγάλες δυσκολίες που ασφαλώς αντιμετωπίζει κανείς μετά το σπάσιμο του κλοιού. Δεν υπάρχει κανένα «μια για πάντα». Θα πρέπει να βαδίζουμε συνεχώς στα ακροδάχτυλά μας, διαφορετικά, πολύ σύντομα θα βρεθούμε να στηριζόμαστε και πάλι στα πέλματά μας. Αλλά η ζωή δεν είναι στατική και κανείς δεν μπορεί να αρπαχτεί από τα ταχύρροα νερά της. Αιώνια επαγρύπνηση, ελαστική επίγνωση, παθητική εγρήγορση και όχι επιθετική δράση, είναι το τίμημα για την δημιουργική κατάσταση του είναι.

Δεν υπάρχει ούτε λόγος, ούτε χώρος για απελπισία, λύπη, θρήνους και δάκρυα. Σε καταλαβαίνω απόλυτα. Γιατί να λυπάσαι; Βγήκες από το σκοτάδι στο φως. Μείνε, λοιπόν, στο φως, για να διαλύεις τα σκοτάδια απ’ όπου περνάς. Εσύ, φίλη μου άναψες ένα φως μέσα σου και τι άλλο μπορούν να κάνουν οι καημένες οι σκιές από το να θρηνούν και να αγωνίζονται απεγνωσμένα για να υπερασπίσουν την ψεύτικη και εφήμερη ύπαρξή τους, προτού διαλυθούν στο φως της αληθινής δράσης;  Ίσως οι σκιές, όπως τα φτωχά ανθρώπινα όντα, φοβούνται να αντικρύσουν το φως και δεν γνωρίζουν τη χαρά της διάλυσης, την έκσταση του «θνήσκειν». 

Εσύ, φίλη μου, πέθανες, πραγματικά πέθανες σ’όλα τα χθες, σ’όλο το παρελθόν και τώρα στέκεσαι ανανεωμένη και δροσερή για να ανταποκριθείς στις πάντα καινούργιες προκλήσεις της ζωής. Η ουσία αυτής της ανταπόκρισης δεν είναι ο χρόνος, αλλά η σιγή. Τότε υπάρχει η δυνατότητα μιας αλλαγής, μιας μεταμόρφωσης σε μιαν εντελώς καινούρια ποιότητα του νου. Αυτή η σιγή ενεργεί με τρομακτική δύναμη – όπως σου δίδαξε η πείρα σου αυτής της στιγμής – δημιουργεί τη δική της ενέργεια – μια φωτιά που πυρπολεί όλες τις συγκρούσεις, όλη τη σκουριά, όλους τους φόβους. Και αυτή ακριβώς είναι η ομορφιά της.»


Ιερός Γάμος 2 









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου